Nyheter
Ny behandling för Duchennes muskeldystrofi
Godkännandet av en ny behandling för Duchennes muskeldystrofi ses som ett stort genombrott. - Det bidrar till att fylla ett tomrum som ett första ickesteroidbaserat läkemedel mot DMD, säger professor Thomas Sejersen i en intervju i Svensk Farmaci.
TBE-vaccinationerna minskar – risk för fler sjukdomsfall
Färre personer i Västmanland har tagit TBE-vaccin i år jämfört med tidigare år. Smittskyddsläkaren Daniel Heimer ser en risk för ökade fall av TBE. Värmland är fortsatt högriskområde för TBE. Värmland är sedan några år ett av de län som har högst förekomst av TBE i Sverige.
Ny sjukdom - kan vara en blandform mellan parkinson och alzheimer
Svenska forskare från Umeå och Göteborgs universitet har gjort en ny upptäckt. Deras studie visar att ungefär var tionde patient som får diagnosen Parkinsons sjukdom kan ha en annan neurologisk sjukdom som påminner mer om alzheimer.
"Kan vara svårt för omvärlden att förstå"
HALLÅ DÄR Birgitta Johansson, neuro psykolog, som forskat på diagnosen hjärntrötthet i över 15 år och vill lära ut hur man kan hantera sina symtom.
MS-hjälpen - Nystartat initativ
Nu finns möjlighet att söka bidrag från den nystartade MS-hjälpen. En stiftelse som privatpersoner som lever med MS kan söka ekonomiskt stöd från. Det gäller personer som inte har råd att betala den hjälp de behöver och inte får bidrag från samhället.
AI-modell som förbättrar diagnostiken vid MS
Forskare vid Uppsala universitet har tagit fram en AI-modell som med 90 procents säkerhet kan avgöra vilken variant av MS en patient har. Modellen ökar möjligheten att sätta in rätt behandling i tid och därmed bromsa sjukdomsförloppet.
Tillbakablick från NOBEL SYMPOSIUM™ Multiple Sclerosis
Första veckan i juni hölls på Karolinska Institutet i Stockholm ett Nobelsymposium om MS med inbjudna deltagare från de främsta forskargrupperna i världen. De första tre dagarna av mötet hölls i ett slutet forum, där inbjudna deltagare från olika specialfält fick chans att nätverka med de som arbetar i andra fält. Fjärde dagen var öppen för alla intresserade av MS. Varmt tack till professor Fredrik Piehl som hjälpt oss att summera dagarna.
Forskning om rehabilitering efter stroke
Inspelning med Sofie Andersson fysioterapeut och forskare vid Sahlgrenska Akademien i Göteborg och Margit Alt Murphy, fysioterapeut och forskare. De ger oss en inblick i hur ny teknik kan användas för att mäta och förstå rörelser i den drabbade kroppshalvan – och hur det kan göra skillnad i rehabiliteringen.
Behandlingsmetoder vid Parkinsons sjukdom
Ursula Schmiauke läkare på neurologmottagningen vid Linköpings Universitetssjukhus berättar om Parkinsons sjukdom och olika behandlingsmetoder som används idag och vad som är på gång i framtiden.
Tack till alla som deltagit på Neuroförbundets MS-tour!
Vi är så glada att 385 personer intresserade av MS har anmält sig till Neuroförbundets MS-tour 2025.
Fredrik Piehl framröstad till Årets Neuroprofil 2025
Fredrik Piehl, professor i neurologi och forskare vid Karolinska universitetssjukhuset, har utsetts till Årets Neuroprofil 2025. Neuroförbundets pris Årets Neuroprofil lyfter fram personer som genom sin profession gjort betydande skillnad för människor med neurologiska diagnoser. I år var det Neuroförbundets egna medlemmar som, genom omröstningar på sociala medier, valde vinnaren.
Ny forskning om fatigue - den extrema trötthet som drabbar många med MS
Simon Englund, doktorand och forskare vid Karolinska Institutet berättar om hjärntrötthet sk fatigue kopplat till multipel skleros (MS) och hur väl olika behandlingsmetoder fungerar för att lindra den.
Ny rapport om precisionsmedicin i svensk hälso- och sjukvård
Sveriges sju universitetssjukhusregioner har gått samman för att stärka tillgängliggörandet av precisionsmedicin i hälso- och sjukvården.
Neuroförbundet välkomnar Vårdansvarskommitténs förslag om statlig styrning
Idag lämnades Vårdansvarskommitténs slutbetänkande till regeringen. Vårdansvarskommittén har under två års tid utrett huvudmannaskapet inom vården. Kommittén, som är en parlamentariskt sammansatt kommitté, föreslår inte något statlig huvudmannaskap och avråder också från ett delvis statligt huvudmannaskap, men har enats om vissa områden som ska få ett ökat statligt ansvar. För sex områden föreslås ett ökat statligt ansvar: Hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning, läkemedel, vaccinationer, screening, rättspsykiatrisk vård samt luftburen ambulanssjukvård och luftburna sjuktransporter.
NT-rådet kommer inte rekommendera Tofersen
Varje år insjuknar mellan 250 och 400 personer i Sverige i amyotrofisk lateralskleros (ALS). Genomsnittsöverlevnaden är idag mellan 2-4 år och det har hittills inte funnits någon effektiv bromsande medicin. Tofersen (Qalsody) är ett läkemedel som är relevant för en mycket liten grupp ALS-patienter med genmutation SOD1 och skulle kunna förbättra situationen för mellan 25-35 personer i Sverige.